U prisustvu ambasadora Kraljevine Norveške u Bugarskoj – gospođe Džuru Katarina Vikor, ambasadora Norveške u Rumuniji – gospođe Tobe Bruvik Vestberg, zamenika gradonačelnika grada Šumen – d-r Svetlane Markova i inženjera Bojana Todorova, predstavnika Norveške drđavne agencije „Inovacija Norveška“ i drugih zvaničnih osoba, projekt je bio zvanično predstavljen u gradu Šumen.

Osnovni ciljevi projekta su uvođenje u regularnu proizvodnju inovativne opreme i tehnologija za postizanje energetski efikasnih procesa i poboljšavanje uslova rada.

Odgovoran odnos prema životnoj sredini je jedan od osnovnih prioriteta za TESY, a da se to izražava kao u korišćenju visoko tehnoloških mašina i opreme tako i u projektovanju i implementaciji u proizvodnji električnih bojlera visoke energetske klase i malih energetskih gubitaka.

 Inženjeri u TESY su kreirali i razvili inovativnu tehnologiju INSUTECH za preciznu ravnomernu distribuciju izolacije visoke gustine, koja se zasniva na PU formuli bez CFC i HCFC, koja čuva životnu sredinu.Jedan od osnovnih zahteva za ostvaranje INSUTECH je stabilna sredina proizvodnje u pogledu temperature, a da se to postiza isto tako i izvođenjem TESY Goes Greener. U okviru ovog projekta TESY је implementirala i centralizovani sistem energetskog monitoringa. Uloga tog sistema je da stalno i detaljno evidentira i analizira podatke o potrošnji energije u različitim zonama proizvodnje. Na osnovu toga inženjeri svakodnevno optimiziraju gubici energije i mogu naći nova rešenja za povećavanje efikasnosti procesa.

 Među osnovnim aspektima razvoja TESY је ulaganje u opremu i optimiziranje procesa proizvodnje. Kupljeni su bili novi kapaciteti kompresora i peć za pečenje staklokeramičke obloge, koji pripadaju poslednjoj generaciji inovativne tehnologije, rade izuzetno efikasno, s niskom potrošnjom energije i generišu štednje u iznosu od 20% do 50% u poređenju sa standartnom opremom. Time se obezbeđuje ponovljivost i stabilnost tehnoloških parametara što je preduslov za visokokvalitetne pokazatelje, koji pokrivaju bez kolebanja visoke zahteve prema električnim bojlerima TESY. Investicije u projektu “TESY Goes Greener” takođe doprinose u značajnoj meri i za znatno smanjenje tehnološkog otpada (sa 90%) od procesa, koji se odnose na životnu sredinu. Smanjuju se značajno(približno do 70%) i troškovi za grejanje i klimatizaciju zona proizvodnje, kao i energetske troškove za obezbeđenje osvetljenja, čime se takođe poboljšavaju i uslovi rada.

 Projekt je ostvoren na teritoriji proizvodnih lokacija u Šumenu, realizovan je uz finansijsku podršku Norveške vlade kroz Norveški finansijski mehanizam 2009-2014 u okviru Programske oblasti BG10 – inovacije u zelenoj industriji. Programni operator je državna